fredag 15 november 2019

V.46

Hej igen.

Nu är barnboksveckan slut och vi  har  läst, ,läst och läst igen........

Denna vecka har vi verkligen läst många böcker, både barnens medtagna böcker och böcker som vi har valt .Ett mål har varit att visa och väcka ett intresse för  olika typer av litteratur.  

Vi började veckan med frågan; Varför läser vi? Detta kom vi fram till;

  • För att det är mysigt
  • Vi lär oss nya ord.
  • När man är trött är det skönt att läsa.
  • Man använder sin fantasi.
  • Man lär sig att lyssna.

Därefter fick barnen tänka efter vilken typ av böcker de gillar och om de har någon favoritbok. Deras text och  bild klistrade de in i sina Jag-böcker.

Dagen därpå arbetade vi med författaren Astrid Lindgren och pratade om alla hennes olika karaktärer.Pippi är ju de flestas favorit ,så på ASL fick de skriva meningar om just Pippi.

En annan favorit-figur är Alfons Åberg. Vi läste många av Alfons Åbergs böcker. Idag presenterade jag  berättaransiktet .Med detta arbetar vi  med  de böcker som vi har läst........
Vem handlar boken om..
Var någonstans utspelas sagan....
Vad händer

Till sist återberättade vi hela sagan......En bra träning att kunna återberätta berättelser med en röd tråd..... 

Vi bekantade oss också med författaren H.C. Andersen och hans fantastiska sagor. Vi läste ;Den fula ankungen och Prinsessan på Ärten. På bilden arbetade vi vidare med Prinsessan på Ärten. Barnen fick parvis göra varsin madrass och sen byggde vi upp hela prinsess-sängen med den lilla ärtan längst ner.

Nu var det dags att prova på att vara författare.....
Barnen delades upp i par och fick tillsammans komma på en karaktär., som de sen ska skriva en berättelse om. Det blev allt från feer, prinsessor, fjärilar, superhjälte grodor...Ska bli spännande att höra deras sagor.

På fredagen var vi och hälsade på vårt skolbibliotek och träffade Jana; skolans bibliotekarie. Hon gav barnen många olika boktips; både gamla och nya böcker. 

Äldreboendet Fosieborg har frågat oss om vi kan tänka oss att komma och gå Lucia för dom. Vi tackade ja, så nu är det mycket sångträning. Detta kommer att ske på skoltid . Vi återkommer med mer information när det närmar sig...... 

På fredag den 22/11 ska vi till Katrintorp och se hur man firade jul förr i tiden. Så då blir det ingen idrott denna dag.

Ha en underbar helg ,så ses vi på måndag

Gisela och Mahie