fredag 19 oktober 2018

v.42

Hej!

Veckorna bara rinner iväg. Tänk vad tiden går.........

Veckan började med värdegrundsarbete. Vi såg tillsammans  Ugglan och kompisproblemet. Temat var " att stå för vad man har gjort". Barnen tycker om att diskutera och hitta lösningar på ugglans problem. Vi pratade om att det är viktigt att vara ärlig. Man ska inte svara Arne gjorde det också utan tänka efter själva om det är rätt eller fel. Är man inte ärlig utan ljuger ofta tror ingen på en .Det var viktiga och bra tankar som era barn kom med.
Senare under veckan fick barnen bekanta sig med ett annat värdegrundsmaterial; Stegvis. Detta materialet handlar mycket om känslor och hur man lär sig att förstå och hantera dessa. 

På matematiken pratade vi om att man kan visa ett antal på många olika sätt ;med prickar, med streck, med sina fingrar och såklart med våra siffror .Lektionen inledes med att barnen 2 och 2 fick spela ett spel med tärning. Därefter arbetade de i sin nya matte-bok.
Vi räknar vår tal-rad 1-100 varje dag.Barnen gillar det verkligen.

Nu har gymnastiken kommit igång. Denna vecka blev det utegymnastik med olika lära-känna lekar. Lektionen började med att  dom gick och tittade på omklädningsrummet och gy-salen så de vet hur det ser ut till nästa gång  Glöm inte ta med kläder och handduk varje vecka.

När de andra hade gymnastik arbetade vi vidare med språklig medvetenhet. Barnen gjorde olika rimlekar tillsammans och vi pratade om att rimord både låter och stavas lika i slutet.Vi rabblar alfabetet, pratar ofta om vilka bokstäver de har i sina namn, vilken bokstav som kommer först i deras namn, vad bokstaven heter och hur den låter, att namn alltid skrivs med stor bokstav i början.  Allt för att väcka ett intresse för våra bokstäver.

På den fria leken under förskoleklasstiden har vi börjat att spela spel tillsammans. Vi har märkt att barnen gärna vill spela men fixar det inte själva. Barnen lär varandra och Saly och jag lär dom spelreglerna. Spela spel är väldigt mycket värdegrund, vänta på sin tur ,följa  spelreglerna, kunna förlora och framförallt sååå kul. 

Vill ni vara snälla och titta över barnens lådor. Det är svårt för dom att hålla ordning om de har för mycket saker på sin plats.

Glömde lägga in bilderna från förra veckans ute-pass i det fina höstvädret. Så här kommer dom.












Vi önskar er en skön helg och så ses vi på måndag.
Gisela, Saly och Shirin