lördag 1 februari 2020

v:5

Hej alla föräldrar!

Nu är jag äntligen  tillbaka efter en fantastisk och upplevelserik Sydafrika resa. Ett resmål jag verkligen  kan rekommendera....

Denna vecka är det vår 100-vecka.På fredag har vi arbetat 100 dagar tillsammans och blivit 100-dagar klokare.

Så här såg vår 100-vecka ut:

Vi började  med att prata om talet 100.  Därefter räknade vi till 100 på olika sätt;2-hopp.5-hopp 10-hopp.

Dagen därpå tränade vi samarbete.Barnen delades upp i grupper och fick ett material: lego, plus-plus, kappla-stavar: De skulle räkna upp 100 bitar av detta och sedan bygga en gemensam sak.Det blev allt från kors till hus till ett torn.

Barnen tyckte det var spännande när vi arbetade med 100-sedeln.Många hade sett den och även fått en i julklapp eller i födelsedagspresent..Vi växlade sedeln i 50-lappar,20-lappar, guld-tior och en kronor. Barnen fick sen till uppgift att fylla en godispåse till sitt fredagsmys med saker för  just 100:-.De fick titta på en prislista och handla efter den. Det var inte helt lätt. Barnen var sugna på det mesta som fanns på listan. Till sist blev alla godispåsar fyllda med godis för prick 100:-.
Fråga barnen vad de valde att lägga i sin påse.....

Hur levde man  i Sverige för 100 år sedan ;hur bodde man, hur var man klädd och hur såg skolan ut...Vi såg på ett bildspel om en familj på Björklunda gård. Barnen tyckte det var jättespännande och ville bara se mer och mer. Därefter fick de i uppgift att fundera på hur tror ni det kommer att  se ut om 100 år:
De trodde:
Att bilarna kunde flyga.
Att man kunde trycka på en maskin så gjorde den mat till hela familjen,
Att man kunde ha semester på månen ...
Alla barnen har blivit duktiga på att framföra sin åsikt. Fråga  ditt barn vad hon/han skrev...

På bilden fick de fundera på hur man ser  ut när man fyller 100 år. Barnen fick göra ett porträtt hur de tror att de ser ut. Vi pratade om och kom fram till att de flesta hundraåringar har glasögon och grått hår.

På svenskan skrev vi 100 ord tillsammans.de arbetade parvis, Fler och fler är på gång att vilja försöka skriva själva. De skriver på talets grund..

I sin Jag-bok  fick de tänka efter och skriva ner ;Vad har jag lärt mig på dessa hundra dagar vi har arbetat tillsammans i förskoleklassen.
Viktig att barnen inser och förstår att man lär sig hela tiden och att träning ger färdighet!

Äntligen blev det fredag och det var dags för den efterlängtade HUNDRA-FESTEN!
Barnen fick varsin krona som ett bevis att de hade blivit 100 dagar klokare.Vi fikade på kex och saft och det blev lekar som dansstopp och stol-leken  och vi pratade också om leken Bro Bro  Breja ; en lek som har funnits i 100år.Vi hann inte med att leka den men på fredagsmyset nästa vecka står den på tur.

Efter sportlovet kommer vi att lägga all information och " den gamla bloggen" på Infomentor. I det brevet ni har fått hem har ni all information. Viktigt att ni sparar kuvertet med era inloggningsuppgifter. Det är inget som vi har tillgång till. I brevet hittar ni en mail-adress som ni kan maila om ni har problem.
OBS! all frånvaro skall ni fortfarande lägg på Skola 24.

Nytt för denna terminen är att alla har gymnastik på onsdagar. Glöm inte gympakläder och handduk.

Glöm inte att fylla i om ni ska ha semester eller vara på fritids på sportlovet. Viktigt att vi får in detta direkt så vi kan planera vår verksamhet och beställa mat. TACK !

Ha en underbar helg och så ses vi på måndag!
Gisela och Mahie