lördag 26 oktober 2019

v43

Hej igen1

I fredags målade vi ruta 50 på vår stora 100-ruta.Alltså har vi kommit halva vägen mot vår 100-fest till barnens stora glädje.....

Denna vecka har det handlat mycket om värdegrundsarbete.Vi började med att titta runt i vår grupp och diskuterade vad är olika hos oss och vad är lika? Barnen såg direkt att vissa hade brunt hår och vissa ljust, vissa var långa och vissa var korta. Vad är lika, lite svårare från början, men så kom vi på att alla har 2 ögon och två armar. ett huvud o.s.v.
Vilket är bäst att vara brunögd eller blåögd?
Då sa Hanin : Man är fin som man är......Detta blev sammanfattningen på detta arbete; att man duger som man är och att det har ingen betydelse hur man ser ut. Därefter klippte vi ut människor i tidningar.

Hur har barn det i andra länder, går alla i skolan t.e.x.Vi tittade på en film om fattiga barn i Afrika. Här kom många tankar från barnen...
Får man bara en hand ris om dagen?
Får små barn arbeta?
har de inget hus att bo i?
Viktigt med dessa konkreta bilder för att de ska förstå hur bra vi har det. Prata gärna om det hemma och låt barnen berätta sin tankar från dagen.......
Vi avslutade dagen med att se filmen ;Om alla människor bodde i en by.

På torsdagen var det FN-dagen och då presenterade vi UNICEFs gemensamma arbete för barn.Vi läste  "Mina rättigheter"; en bok som tar upp hur barn ska ha det oberoende var man bor.Barnen tycker det är mycket intressant och vill gärna prata om det.
Symbolen för fred och frihet är en duva.Varje barn fick dekorera sin duva med ett vackert mönster och sätta den mening på som de tyckte var viktigast.Vi pratar mycket om att tänka och känna efter själv .inte titta på kompisarna....En bra början att kunna ta ställning själv och inte hänga på  i framtiden. Många barn valde :
Barn har rätt att gå i skolan och att utvecklas.
Barn har rätt att få hjälp när de inte mår bra. 
Barn har rätt att få leka.

Dagen avslutades att barnen fick göra ett FN- armband och dom satte vi på vid avslutningen. Sen tog vi händerna i en ring som betyder att jag ska hjälpa till så att alla barn får det bättre; man kan inte göra allt men  man kan göra något. Tillsammans är vi starka!!!!!

På onsdagen hade vi en mysig utflykt till Bokskogen. Barnen njöt i fulla dag. Vi lekte på Skogslekplatsen. gick en tur på Sagostigen och åt våra matsäck. Inget är så gott som att fika ute i skogen.
Be barnen berätta om sin dag......

Halloween-mys avslutade vår vecka. Det var pyssel, Spökfilm, ute-pass med olika lekar och till sist Dansstopp.
Barnen njöt i fulla drag....


Nästa vecka har vi höstlov och då är skolan stängd men fritids är öppet som vanligt för de barn som har anmält sig.

 
Ha ett skönt Höstlov och så ses vi om en vecka...
Gisela och Mahie