lördag 16 februari 2019

v.7


Hej allihopa !

Ja, så var v.7 slut och nästa vecka är det sportlov. Då är förskoleklassen stängd, men fritids är öppet som vanligt för de barn som har anmält sig.

Vi startade veckan med att avsluta vår 100-vecka på riktigt. Vi lekte Bro, Bro, Breja tillsammans .En lek som man lekte för 100 år sedan och som barnen gillar även idag.

Veckans bokstäver är V,W,Ä.

Nu pausar  temat Tid lite. Barnen fick göra varsitt årstidsträd som avslutning på arbetet med året, årstiderna,månaderna och  när jag fyller år. Framåt våren ska vi arbeta med klockan, hel och halv-timme.

Sagor kommer att bli ett arbetsområde som ska löpa som ett mini-tema hela våren. Vi ska prata om och  läsa många av de klassiska sagorna. De ska även få  skriva egna sagor. Därefter ska vi arbeta med läsförståelsen, förklara svåra ord och göra en skapande uppgift till sagan.
.
Jag frågade barnen vad är en saga.... 
Det är fantasi....
Den börjar det var en gång....
Sagor finns i en bok........
Det finns troll,prinsessor i sagor
Sagor slutar lyckligt och då blir man glad....
Min mamma läser sagor för mig.....


Denna vecka arbetade vi med H.C Andersens saga Den fula ankungen. Först läste vi boken och förklarade svåra ord och tittade på bokens bilder. Därefter såg vi filmen. Sen pratade vi om boken utifrån ett berättaransikte som gör det mer tydligt för barnen. Ansiktet har olika rubriker; huvudpersoner, tid och plats, problem och olika händelser i sagan. Därefter gör man en sammanfattning av sagan tillsammans. Barnen berättar och jag skriver. Avslutningsvis; Vad har vi lärt oss av denna saga.......
Oftast kan man föra över det till oss människor......

Fråga barnen och låt dom berätta för er ..........

 
Barnen vill gärna ta med sin favoritbok så vi kan läsa den i klassen för deras kompisar. Vi har bestämt att det är ok, men det får vara ett barn /vecka. Man väljer själva om man vill eller inte.

14/2 var det Alla Hjärtans-dag. "En dag som Leia sa som ska
påminna oss om att man alltid ska vara snälla mot varandra".
V.7 var ju också vänliga vecka och bokstaven V, så vi arbetade med vänliga ord. I klassrummet fyllde vi vårt träd med hjärtan i olika färger och storlekar. På sitt hjärta skulle de skriva sitt vänliga ord. Kom gärna in och titta på trädet. 

I Jag-boken fick de skicka en kram till någon eller några som betyder mycket för dom......

Ha ett underbart lov !

Gisela, Tina och Saly