fredag 22 mars 2019

V.12


Hej igen!

Nu har halva vårterminen gått.........

Denna vecka håller vi på att avsluta vårt tema om kroppen. Som avslutning har vi pratat om våra 5 sinnen; lukten, smaken, synen, hörseln och känseln. Vi har hunnit med synen och hörseln. Till varje sinne hör ett experiment som förklarar det som vi har lärt oss. Om ögat handlade det om våra pupiller. När det är ljust runt omkring så blir de små och när det är mörkt så blir de stora. På hörselexperimentet fick barnen blunda och fick höra olika ljud; riva ett papper, bita på ett knäckebröd, skramla med nycklar o.s.v. Fråga barnen och låt de berätta.

Matematiken handlar fortfarande om addition. Vi pratar och arbetar mycket tillsammans, så de får träna sig att förklara hur de tänker.

Vad brukar du leka på rasten ?
Med vem brukar du leka?

Detta var frågorna de skulle svara på i sin Jag-bok. Vi pratade också om att det roligt att leka med olika kompisar, att det är roligt att leka och prova nya lekar. Man vet ju inte om det är roligt förrän man har provat.....

Varje dag läser vi högläsning för barnen.Vi läser olika sorters böcker. Nu är det mycket kapitelböcker. Just nu läser vi Lasse Majas Detektivbyrå . I början var det svårt att koncentrera sig, eftersom det  inte är så mycket bilder i en kapitelbok. Bilderna får man skapa själv i sitt huvud. Nu har de kommit på och  förstår och tycker det är spännande att lyssna vidare på berättelsen.  

21/3 är det Rocka- sockorna dagen. Denna dagen ska man uppmärksamma olikheter. Det är föreningen för Downs syndrom
som har startat dagen. Barnen fick hör Max som har Downs syndrom förklara vad det innebär. Detta arbetade vi sedan vidare med på värdegrunds-lektionen. Varför är det bra att vara olika? Barnen kom med så smarta tankar. Dessa sitter uppe utanför vårt klassrum tillsammans med en massa fina och olika sockor. Välkomna att titta!!!

Denna veckan fick barnen bli experter på björnen och älgen. Vi pratade att de skulle få lära sig fakta om dessa djuren .Fakta är ett ord de kommer att höra mycket under hela sin skolgång. På ASL fick de se ett bildspel om sitt djur och därefter tillsammans 2 eller 3 stycken skriva vad de kom ihåg om sitt djur. Nästa vecka ska grupperna få redovisa för varandra.

Ha en skön helg så ses vi på måndag!
Gisela,Saly och Tina